Gyógytorna

„Nehezebb regenerálódni, mint kezdetektől dolgozni a test egészséges és harmonikus felépítésében”
 Madzsar Alice

 

A gyógytorna, más néven fizioterápia, gyógyító céllal alkalmazott mozgásterápia, mely a mechanikus energiát használja fel a gyógyítás során.

A gyógytorna az egyik legősibb terápiás ág, melyet a megelőzésben, a gyógyításban, valamint a rehabilitációban és az utóbbi időben a rekreációban egyaránt alkalmaznak. Célja egészségmegőrzés, megelőző, gyógyító és helyreállító hatás gyakorlása az egyes szervek működésére és az egész szervezetre. Nagyon fontos szerepet játszik a műtétek, balesetek és sportsérülések utáni rehabilitációs időszakban. Rendszeres alkalmazása erősíti az izmokat, biztosítva az ízületek stabilitását.

Az első alkalommal a gyógytornász alaposan kikérdezi a pácienst, majd megvizsgálja a fájdalmas testrészt, aminek célja a panaszok feltárása, és az okok felkutatása. Ezt követően a vizsgálatnak megfelelően meghatározza a kezelési célokat és azokat a lehetőségeket, melyekkel a probléma orvosolható. Ezután kerül sor a fizioterápiára, melynek során leggyakrabban izomerősítő, nyújtó, ízületi mozgásterjedelem javítására szolgáló mobilizáló, tartáskorrekciós, funkcionális, egyensúlyt, és koordinációt fejlesztő gyakorlatokat alkalmaz a gyógytornász. Ezen felül a problémából adódóan speciális kezelést is használhat a fájdalom csillapítására és a hatékonyság növelése érdekében.

A kezelések holisztikusan fejtik ki hatásukat a teljes testre és direkt módon hatnak a fájdalmas vagy problémás területre, aminek következtében az újra megerősödik, visszanyeri eredeti funkcióját, és visszaadja a páciensnek az ideális életmódot. A gyakorlatok végzése közben a test többi részét egyaránt meg kell mozgatni, korrigálni kell, amivel javul a kedélyállapot, erősödik az állóképesség is. A páciensek a kezelések alatt megtanulhatják, hogy saját maguk mit tehetnek panaszaik csökkentése, megszüntetése érdekében.